Flag Translate

Lista rozwijana - podróże

sobota, 17 lutego 2018

"moja GRECKA KUCHNIA Przepisy z tawerny i kambuza" kpt. Piotr Kasperaszek

kpt. Piotr Kasperaszek
Wydawnictwo: Nautica
Wydanie I, 2017
Ilość stron:222

O książce tej czytałam od momentu kiedy została wydana, byłam jej ciekawa, tym bardziej, że autorem jest miłośnik Grecji, który ten kraj odwiedza i smakuje od 25 lat. Książka wreszcie jest w moim posiadaniu. Najpierw obejrzałam wszystkie zdjęcia, które zdecydowanie zachęcają nie tylko do poznawania przepisów, ale i do własnych eksperymentów w kuchni. Następnie przeczytałam wszystko co było do przeczytania, aż wreszcie zabrałam książkę do kuchni. Zdecydowanie to będzie jej miejsce. Pierwsza potrawa wyszła znakomicie. Przepisy opisano w prosty i przystępny sposób. Zdecydowanie każdy będzie umiał wykonać opisane w książce potrawy, tym bardziej, że większość produktów dostaniemy w polskich sklepach, a jeśli nie - autor wskazuje idealne zamienniki. W książce zawarto przepisy na śniadania, przekąski czyli mezades, dania obiadowe mięsne i rybne oraz na kolacje i desery. Dowiemy się więc jak zrobić ciasto filo, jak przyrządzić souvlaki, czy zrobić tradycyjną horiatiki, a także naszą ukochaną baklavę. Jesteś ciekawy tajemnicy greckiej kuchni? Książka kpt. Piotra Kasperaszek idealnie nadaje się na pierwszy stopień wtajemniczenia :)
Zobacz książki z Grecją w tle
A jak wyszły pierwsze próby testowania przepisów Kapitana? Uważam, że wizualnie świetnie :) a w smaku.... możemy potwierdzić, że pysznie :)
kotopulo lemonato

1 komentarz: