Flag Translate

Lista rozwijana - podróże

Grecka kuchnia

Będąc w Grecji warto spróbować typowych greckich potraw.


PRZEKĄSKI / SOSY / SAŁATKI:


- TZATZIKI: sos w skłąd którego wchodzą ogórki, jogurt grecki, czosnek, przyprawy i oliwa z oliwek.
- CHORIATIKI: czyli sałatka wiejska. To jest znana u nas sałatka grecka, z tą jednak różnicą, że w Grecji nie dodaje się do niej sałaty. Do sałatki wiejskiej dodaje się świeże warzywa takie jak papryka, pomidory, ogórki, czerwona cebula, a także oliwki i ser feta.
- SPANAKOPITA: jest to ciasto filo zapiekane z fetą i szpinakiem. W Grecji jadane jako przekąska, albo na śniadanie. 
- KOULOURI: obwarzanki. Bardzo często można je kupić na ulicy w przydrożnych straganach, jednak można spotkać wersje podawane z mięsem i jajkiem.
- GEMISTA: są to warzywa faszerowane ryżem z przyprawami. Najczęściej faszeruje się pomidory lub paprykę.
- KOLOKITHOKEFTEDES: to nic innego jak placki z cukini.
- SAGANAKI TYRI: smażony ser. Najczęściej podawany jest jako przekąska, jest jednak bardzo sycący.


DANIA:


- SOUVLAKI: grecki szaszłyk z pieczonego mięsa. Może być z mięsa wieprzowego (chorino), drobiowego (kotopulo), albo jagnięce (lamb). Souvlaki najczęściej zawija się w pitę, albo podaje z pomidorami, frytkami, cebulą i cytryną. Popularny, niedrogi fast food  grecki
Zobacz również: jak zamówić souvlaki po grecku.
- GYROS: mięso opiekane na wielkim rożnie, które obracane jest wokół pionowej osi. Mięso skraja się i podaje z frytkami, pomidorami, sosem tzatzyki, albo zawija w pitę. Jest to popularny fast food grecki.
- KONTOSOUVLI: duże marynowane kawałki (najczęściej wieprzowiny) nadziewane na szpady i pieczone nad węglami.
- KOKORETSI: opiekane podroby zawinięte we flaki i nadziane na szpikulec.
- MOUSAKA - zapiekanka składająca się z ziemniaków, mięsa mielonego i bakłażana. Przepyszne sycące danie.
- KLEFTIKO: pieczona jagnięcina, najczęściej podawana z ziemniakami i warzywami.
- PASTITSIO: zapiekanka makaronowa
- DOLMADES: gołąbki w liściach winogron
- MELITZANES PAPOUTSAKIA: faszerowany bakłażan

OWOCE MORZA / RYBY:


- KALAMARIA TIGANITA: smażone kalmary
- GAVDOS TIGANITOS: smażone sardynki. Idealne z cytryną.

DESERY:


- jogurt z miodem i orzechami
- GALATOBUREKO: bardzo słodkie ciasto filo z kremem cynamonowo - cytrusowym. Całość o konsystencji pudingu.
- BAKLAVA: ciasto filo przekładane warstwowo z miodem, orzechami, migdałami. Na koniec całość polana jest słodkim miodowym syropem i posypana np. pistacjami.
- KADAIFI: strasznie słodkie, i niesamowicie pyszne. Ciastka z miodem i orzechami. Samo ciasto jest bardzo charakterystyczne ze względu na swoją "włosowatą" strukturę.
- KOURABIEDES: kruche ciasteczka maślane najczęściej z migdałami.

KUCHNIA GRECKA W NASZYM DOMU:


Aby zachować wspomnienie greckich wakacji, warto wprowadzić greckie potrawy, albo akcenty z greckiej kuch we własnym domu :) Co powinno znaleźć się na liście zakupowej i na jakich produktach oprzeć nasze dania? Kuchnia grecka opiera się na produktach naturalnych. Jest bardzo prosta i zdrowa. Przede wszystkim powinniśmy postawić na warzywa i owoce. W kuchni greckiej dominują warzywa, oliwa z oliwek, aromatyczne przyprawy, mięsa i ryby.  Jeśli do swojej kuchni wprowadzisz następujące produkty, nadasz śródziemnomorskiego klimatu swoim potrawom :
pomidory, papryka, bakłażan, cukinia
czosnek, czerwona cebula
oliwa z oliwek
oliwki
oregano
miód
feta
cytryna

ŚNIADANIA Z GRECKIM AKCENTEM 


Jajecznica z fetą - avga strapacada me feta
 


GRECKA INSPIRACJA OBIADOWA


Kurczak z cytryną czyli Kotopulo lemonata
przepis z książki "moja GRECKA KUCHNIA. Przepisy z tawerny i kambuza"














Kotopulo lemonata w połączeniu z ryżem smakuje wyśmienicie
Jako dodatki: smażone pomidory w przyprawach (sól, pieprz, oregano), piperies tiganites - smażona papryka (wg przepisu Kapitana), kolokithakia tiganita - smażone plasterki cukinii (wg przepisu Kapitana). Całość okraszona cytryną i pietruszką.














 KOLACJA / SAŁATKI / PRZEKĄSKI


Smażony bakłażan - melitzanes tiganites


Sałatka z tuńczykiem - tonosalata
przepis z książki "moja GRECKA KUCHNIA. Przepisy z tawerny i kambuza"



1 komentarz: